Observation och återkoppling – en resurs för skolutveckling
2020-09-17
”Lärares observation av, och återkoppling till, varandra är en av de allra viktigaste men också mest outnyttjade resurserna för skolutveckling.” Det säger Michael Tengberg, professor i pedagogiskt arbete och projektledare för forsknings- och utvecklingsprojektet LISA-PLOT.
Forsknings- och utvecklingsprojektet LISA-PLOT, Linking Instruction and Student Achievement – Professional Learning Observations of Teaching, är ett ULF-samarbete mellan skolhuvudmännen i Värmlandsregionen och Karlstads universitet. Projektets syfte är att pröva modeller för samverkan och samtidigt stötta lärare i att utveckla sin undervisning. Fokus ligger på utveckling av skolans läsundervisning.

professor i pedagogiskt arbete.
- Forskare ska tillsammans med lärare i regionen, via bland annat videoobservationer, analysera och utveckla läsundervisningen samt generera kunskap som kan användas inom lärarutbildningen, säger Michael Tengberg.
Forskning och kompetensutveckling – sida vid sida
Projektet är kopplat till en professionssatsning som Regionalt utvecklingscentrum, RUC, bedriver i regionen. I projektet medverkar lärare och rektorer från tio skolor i fyra kommuner. Hittills har tre seminariedagar vid Karlstads universitet genomförts, så kallade närträffar. Mellan närträffarna möter deltagarna sina kollegor i lärgrupper som leds av en lärledare. Lärgruppernas syfte är att utbyta erfarenheter och planera ny undervisning tillsammans. Rektorerna ingår som en del av forskningen. Fokus ligger på hur de som ledare kan stötta och organisera utvecklingsarbetet för lärledare och lärare i att skapa en skola på vetenskaplig grund.
- Forskning och kompetensutveckling löper sida vid sida. Lärare och forskare tränar sig i att analysera undervisningen tillsammans. Samtliga lärare har planerat undervisning utifrån en teoretisk didaktisk modell, blivit filmade och observerade i klassrummet och fått återkoppling av en lärledare vid vardera två tillfällen.
Analys av data pågår
Forskarna i projektet har samlat in data i samband med närträffar samt observerat och spelat in undervisning, återkopplingssamtal och lärgruppsmöten.
- Vi håller på att analysera data och det är för tidigt att säga något specifikt om resultatet. Men när det gäller formen för samverkan kan vi dra några lärdomar, bland annat att ett förtroendebyggande under samarbetets uppstart är viktig, att lärledarna har en nyckelroll, att rektorernas engagemang är viktigt för lärarnas engagemang och att det behöver vara en grupp lärare från samma skola för en långsiktig hållbarhet.
Kunskap ska spridas
Under den kvarvarande projektperioden kommer ytterligare fyra närträffar att genomföras.
- Lärarna ska fördjupa den didaktiska modell de arbetar med och knyta den närmare ämnesinnehållet. Varje lärare kommer att observeras och få återkoppling på sin undervisning vid ytterligare minst två tillfällen. Dessutom kommer lärarna själva att få börja observera varandra, det vill säga lärledaren övergår från att vara observatör till att coacha lärarna i att observera varandra. Detta som ett led i den kunskapsspridning som den andra halvan av projektet ämnar sätta fokus på, säger Michael Tengberg.
Maria Nilsson
Mer om forsknings- och utvecklingsprojektet i tidigare artikel
Mer om LISA-PLOT
Mer om ULF-arbetet på Karlstads universitet
-
Matilda Ernkrans öppnar Nationell ULF Bazar 6 maj
Om ungefär tre veckor genomförs för andra gången en Nationell ULF Bazar, försöksverksamhetens forum för erfarenhetsutbyte. Det har blivit dags att skärpa diskussionerna om hur framtidens ULF-avtal ska se ut på nationell, regional och lokal nivå. Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, kommer att inleda dagen.
-
Studie om covid-19-pandemins påverkan på lärarnas vardag
När coronaviruset gjorde entré våren 2020 förändrades den invanda skolmiljön. Gymnasieskolor gick över till distansundervisning, grundskolor förberedde för att stänga och samtidigt pågick undervisningen. Linköpings universitet har i samverkan med Linköpings kommun och Motala kommun genomfört en studie om pandemins påverkan på undervisningsvillkoren, som synliggör lärares kvalitativa digitala kompetenser.
-
Delrapporter för 2020 har lämnats in till regeringen
ULF:s fyra nodansvariga universitet - Göteborgs universitet, Karlstads universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet - har nu lämnat in sina delrapporter för det fjärde och mycket händelserika verksamhetsåret 2020.
-
Rapport om hur skolledare resonerar kring praktiknära forskning
Högskolan i Gävle presenterar en ny rapport om vad skolledare har för utgångspunkter och förväntningar på praktiknära forskning.
-
Webbinarium med visioner: Så bygger vi en skola på vetenskaplig grund
Praktiknära forskning är ett viktigt inslag för att skapa en förskola och skola på vetenskaplig grund. Men hur skapar vi en hållbar struktur för det? Den frågan diskuterade politiker, skolchefer och forskare på ett webbinarium den 22 februari, arrangerat av Göteborgsregionen, Göteborgs Stad och Göteborgs universitet.
-
Ny antologi om särskild begåvning i praktik och forskning
Hej Caroline Sims, redaktör för den nyutgivna antologin "Särskild begåvning i praktik och forskning". Vilken är din avsikt med antologin?
-
LTU inviger seminarieserie för stärkt utbildningsdialog i norr
För att främja utveckling inom förskola och skola startar Luleå tekniska universitet en seminarieserie med olika teman. Hittills är åtta seminarier inplanerade. – Det är ett nytt samarbete med förskole- och skolverksamheter i länet, samt Norrbottens kommuner säger Ulrika Bergmark, biträdande professor i pedagogik.
-
Hallå där ULF-aktiva Maria Bränström som blivit utsedd till Årets vän vid Umeå universitet
Maria Bränström, samordningsledare vid barn- och utbildningsförvaltningen i Vännäs kommun, är aktiv i ett FoU-projekt och samtidigt engagerad i den regionala samverkansstrukturen för ULF vid Umeå universitet.
-
ULF i Huddinge: Satsning på forskningsseminarier på temat språkutveckling
Språkutveckling är ett uttalat utvecklingsområde inom skolområdet i Huddinge kommun. Därför valde man att ha detta som tema i de forskningsseminarier som startats inom ramen för ULF. Samarbetspartner är Södertörns högskola.
-
”Vi utgår från lärarnas behov” - forskare om arbetet med att förbättra undervisning i svenska som andraspråk
Språkstödjare som en länk till elever som lär sig svenska som andraspråk. SFI-lärare kom med idén och vände sig till Örebro universitet för att få hjälp av forskare.
– Vi som forskare utgår från lärarnas behov för att vi tillsammans ska kunna utveckla sättet att arbeta, säger Oliver St John, som leder den praktiknära forskningen. -
Bilden säger mer än tusen ord – Att lyfta fram visuella representationer i samhällskunskapsundervisningen
Många illustrationer i SO-läromedel bidrar med information som inte finns i texten och som elever kan ha svårt att tolka. Ett nystartat ULF-projekt vid Stockholms universitet tar reda på hur eleverna förstår dessa visuella representationer och hur undervisningen kan utformas för att öka elevernas förståelse.
-
Genomlysning av praktiknära forskning – ett paradigmskifte på gång?
Under hela 2020 har den vetenskapliga tidskriften Pedagogisk forskning i Sverige bjudit in till nationell debatt på temat ”Praktiknära forskning – ett paradigmskifte på gång?" Bland debattörerna finns flera representanter från försöksverksamheten ULF.
-
Forskningspolitiska propositionen föreslår att försöksverksamheten ULF permanentas
Idag presenterades regeringens forsknings- och innovationsproposition 2021-2024. Här föreslås att försöksverksamheten ULF permanentas, med ökade och öronmärkta anslag till praktiknära forskning. Detta skulle innebära att befintliga samverkansavtal mellan lärosäten och skolhuvudmän kan bli stabila och långsiktiga, och att fler huvudmän kan teckna ULF-avtal.
-
Med Gävlemodellen kan skolans arbete mot mobbning baseras på aktuell forskning
Sedan 2012 har Gävle kommun på ett framgångsrikt sätt arbetat med Gävlemodellen för att motverka mobbning på kommunens skolor. Gävlemodellen har tagits fram i ett samarbete mellan kommunen och Högskolan i Gävle, och lutar sig tungt på aktuell forskning. Modellen är nu implementerad på alla skolor, men samarbetet med Högskolan fortsätter. Det är dags att lyfta det gemensamma arbetet till nästa nivå.
-
Fjärrundervisning skapar förutsättningar för små kommuner
En del av Umeå universitets försöksverksamhet utgörs av ett samarbete kring fjärrundervisning mellan universitetet och Region 10 - en grupp om tio kommuner i inlandet. Ett uppdrag i tiden som fått exta skjuts av pandemin.
-
Försöksverksamhetens publikationer samlas på webben
Meddelande till aktörer i försöksverksamheten:
-
Arbetet med slutrapporten har börjat!
När fem år av försöksverksamheten ULF ska slutrapporteras gäller det att börja i tid. Skrivandet har inletts i bland annat Uppsala-nodens styrgrupp, där man i veckan samlades på ett två dagar långt skrivarinternat online. Den 1 mars 2022 ska den slutgiltiga rapporten lämnas in till regeringen.
-
ULF i Vaggeryd: Lärare och forskare samverkar för en stärkt matematikundervisning
Sedan några år tillbaka deltar Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University i två ULF-projekt, ett med Vaggeryds kommun och ett med Habo kommun. – En av fördelarna med vårt projekt är att alla lärare i förskoleklass deltar i det kollegiala lärandet. Genom samarbetet med forskare är det möjligt för dem att inspirera och utmana varandra i syfte att lära och utvecklas, säger Klara Kerekes, lektor i Vaggeryds kommun.
-
ULF-forskare på prispallen
Helgepriset är ett av Sveriges allra finaste lärarpris. Vinnarna i kategorin för lärare i grundskolan åk 7-9 var i år forskarna bakom ett av Göteborgs universitets ULF-projekt, för deras arbete med att undersöka hur lärarens undervisning påverkas av artificiell intelligens i digitala läromedel. Ett arbete som handlar mindre om tekniken och mer om människorna än vad man först kan tro.
-
Förskollärarna kan hjälpa barnen att bli flygfärdiga
Barn behöver öva upp balans, styrka och förflyttning för att bli ”flygfärdiga”, samtidigt som många minderåriga riskerar bli stillasittande och ”vingklippta” om de inte får stöd och hjälp från förskolan. Detta projekt om förskolebarnens rörelseförmåga, som bedrivs inom försöksverksamheten ULF, går snart in på slutspurten.
-
Praktiknära forskning i fokus på Kunskapsveckan
Som en del i Kunskapsveckan, som är ett årligt återkommande arrangemang, anordnade ULF vid Umeå universitet en halvdagskonferens med fokus på praktiknära forskning i samverkan. Deltog gjorde ett 50-tal personer från lärosäten och skola.
-
Didaktiska nätverk fyller behov och föder idéer
Tre didaktiska nätverk vid Malmö universitet har nu varit igång i ett år inom ramen för försöksverksamheten ULF. De har kommit olika långt men alla tre nätverksledare är överens om en sak: arbetet är viktigt men osäkerheten om framtiden är stor. – För oss är nätverket början på ett långsiktigt arbete, med målet att skapa en samverkansmodell som både universitetet och lärare i skolan kan dra nytta av, säger Eva Bringéus, adjunkt i svenska.
-
Så kan ULF-avtal stärka lärarutbildningarna
På UKÄ:s Lärarutbildningskonferens den 19 oktober bekskrevs i ett panelsamtal hur ULF-avtal kan stärka den vetenskapliga grunden i lärar- och förskollärarutbildningarna, bland annat genom kombinationstjänster och forskningsmiljöer hos skolhuvudmannen. Ta del av sessionen i efterhand!
-
Nationell ULF Bazar 2021
Den 6 maj 2021 genomförs för andra gången en nationell ULF Bazar, försöksverksamhetens forum för erfarenhetsutbyte och framåtblick. I fokus står den slutrapport som kommer att ligga till grund för ett permanent ULF-avtal, och som engagerar alla medverkande parter.
-
Mittuniversitetet: Två projekt får ULF-medel för praktiknära forskning i skolan
Forskningsprojekten Digitala läromedel i praktiken och Ledarskapspraktik i förskolan får forskningsmedel från Mittuniversitetets ULF-verksamhet på vardera 1 250 000kr.
-
NTI-gymnasiet bryter ny mark med forskningsinriktade lärteam
NTI-gymnasiet har snabbt gjort verkstad av sitt ULF-avtal med Uppsala universitet. Kanske för att friskolekoncernens inriktning på teknik och digitalisering alltid fört med sig ett naturligt utvecklingsspår. Nya forskningsinriktade lärteam sträcker sina vener ut i verksamheterna och Jens Michelsen, lektor och lärare i fysik och matematik, står där alla trådar strålar samman.
-
ULF på Bokmässan: Upplysande samtal om skolans professionella kapital
Internationell forskning visar att skolans viktigaste tillgång är dess professionella kapital – det kunnande som lärarna äger. Detta blev utgångspunkten för ett panelsamtal på årets Bokmässa, där ULF-avtal jämte Lidingö stads utvecklingsverksamhet kunde erbjuda en framtidsvision.
-
Observation och återkoppling – en resurs för skolutveckling
”Lärares observation av, och återkoppling till, varandra är en av de allra viktigaste men också mest outnyttjade resurserna för skolutveckling.” Det säger Michael Tengberg, professor i pedagogiskt arbete och projektledare för forsknings- och utvecklingsprojektet LISA-PLOT.
-
Skolledarens viktiga och utmanande roll i praktiknära forskning
För att forskning ska få fäste i en skolorganisation behövs en ledning som stödjer och stärker det nya. Anette Forssten Seiser, lektor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, är som skolledarforskare engagerad i två forskningsprojekt inom ramen för ULF. - Genom att koppla samman didaktisk forskning med forskning om skolutveckling och skolledarskap är vår ambition att bidra till en mer genomgripande och hållbar satsning.
-
A prima vista – möjligheter och utmaningar med praktiknära forskningsprojekt i musikpedagogik
Genom att videoobservera musiklärare under musiklektioner med elever har forskare på Kungliga Musikhögskolan analyserat undervisningen med fokus på normkritik, digitalisering, ledarskap och musikupplevelser – kunskap som lärarna sedan tagit med tillbaka ut i praktiken för att förbättra och förnya undervisningen. Inom försöksverksamheten ULF har man så fått fram värdefull information kring lärares och lektorers upplevelser av att vara delaktiga i praktiknära forskning.
-
ULF i debatt: Praktiknära forskning – ett paradigmskifte på gång?
-
Den första nationella konferensen om samverkan kring praktiknära forskning
Piteå kommun bjuder in till nationell forsknings- och utvecklingskonferens med temat: Hur går det till när skola och universitet samverkar kring praktiknära skolforskning? Konferensen "Kunskapsdialogen - Forskning och skolans utveckling i samverkan" går av stapeln den 1-2 november 2021 i Piteå.
-
Viktigt och gediget erfarenhetsutbyte på Nationell ULF Bazar
Den 7 maj hölls en första riksomspännande ULF Bazar – försöksverksamhetens forum för erfarenhetsutbyte. Deltog i samtalen gjorde kring 200 representanter från medverkande lärosäten, huvudmän, regionföreträdare och fristående koncerner. De lärdomar som dragits sedan starten 2017 ska snart omvandlas till hållbara samverkansmodeller i ett förslag på nationellt ULF-avtal.
-
"Jag blev eld och lågor" - Professor omvandlade skolans satsning på nyanlända tjejer till praktiknära forskning
De nyanlända tonårstjejerna behöver extra stöd för att lyckas nå målen i ämnet idrott och hälsa. Det insåg två lärare när de såg hur deras elever hade svårt för att hoppa, krypa, balansera - och vinkla ut fötterna. Det som började som ett tidsbestämt projekt för att förbättra rörelseförmågan är nu praktiknära forskning vid Örebro universitet, med en examensuppsats som första steg.
-
Sex projekt får ULF-medel för praktiknära forskning i skolan
Göteborgsregionen:
Sex projekt har 27 april 2020 beviljats medel för genomförande av forskning inom ramen för försöksverksamheten ULF. Inriktningen på årets utlysning har varit likvärdighet och de beviljade projekten berör bland annat skolfrånvaro, språkstöd och didaktisk design. -
Uppsala kommuns forskningsmiljö förenar skola och utbildningsvetenskaplig forskning
Nu möts Uppsala universitet och Uppsala kommun på en gemensam arena för praktiknära skolforskning. Initiativet ingår i regeringens satsning ULF i syfte att överbrygga gapet mellan klassrum, lärarutbildning och utbildningsvetenskaplig forskning.
-
Praktiknära forskning ska stärka förskolorna i Askersunds kommun
Kollegialt lärande i förskolan – det är fokus för det nystartade praktiknära forskningsprojektet som Örebroforskaren Karin Alnervik bedriver i samarbete med Askersunds kommun.
– Målet är att hitta fungerande strukturer och former för kollegialt lärande som leder till utveckling av verksamheten, säger hon. -
Tre forskningsprojekt får ULF-medel genom unik utlysning
Nu prövas ett nytt sätt att finansiera forskning, som låter akademins forskare och skolans disputerade lärare finsnickra sina projektidéer i samverkan. Det handlar om en utlysning vars särskilda design blir en garant för att beviljade projekt bygger på försöksverksamhetens viktigaste principer - till exempel tillvaratagandet av professionens frågor och lärarstudenters delaktighet i forskning. Totalt 13,5 miljoner kronor fördelas mellan tre bidrag.
-
Årets delrapporter inlämnade till regeringen
De fyra nodansvariga universiteteten - Göteborgs universitet, Karlstads universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet - har nu lämnat in varsin delrapport avseende 2019 till regeringen.
-
"ULF-lärare" får Sveriges största pedagogiska lärarpris
Umeå universitets alumn Josefin Öberg tilldelas ett av Sveriges finaste lärarpris på 125 000 kr. Förutom att hon är lärare på en av Sveriges minsta skolor – Fredrika skola – är hon också samarbetspartner inom Glesbygdsskolenätverket som är ett av delprojekten inom regeringsuppdraget ULF.
-
Uppsala kommun inviger sina forskningsmiljöer
Nu sjösätts de forskningsmiljöer som Uppsala kommun utvecklat i samverkan med Uppsala universitet, enligt tecknat ULF-avtal. En infrastruktur tar form som ska fånga upp lärares och skolledares verksamhetsnära frågor och göra dem till startpunkter för utvecklings- eller forskningsprojekt.
-
13 forskningsskisser vidare i andra utlysningen på Göteborgs universitet
Nu har bedömningskommittén valt ut 13 forskningsskisser som går vidare till steg 2 i den andra utlysningen av ULF-medel inom Göteborgsregionen. Utlysning 2019 är riktad mot praktiknära forskning som har frågor om förskolans och skolans likvärdighet i fokus.
-
Ny utlysning av projektmedel för genomförande av ULF-projekt på Göteborgs universitet
Den 24 oktober öppnade den andra utlysningen av forskningsmedel för genomförande av ULF-projekt. Utlysningen sker inom ramen för den överenskommelse om samverkan kring praktiknära skolforskning som Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen har ingått. Nytt är också att Göteborgs universitet tecknat avtal med tre fristående skolhuvudmän.
-
Skolans intressenter samlade vid ritbordet: Hur ska framtidens ULF-avtal se ut?
Alla var där när SUHF bjöd in till rundabordssamtal om formerna för ett permanent ULF-avtal; fackförbund, lärosäten, myndigheter, huvudmannaorganisationer och forskningsfinansiärer. Halvvägs in i försöksverksamheten börjar avgörande frågor om finansiering och organisation att pocka på. Hur skapar vi bästa möjliga förutsättningar för långsiktig samverkan mellan lärosäten och skolhuvudmän? Krävs en regional struktur, och hur skulle den i så fall kunna se ut?
-
Forskare mötte skolhuvudmän för att tillsammans lösa skolans utmaningar
Digitalisering, trygghetsarbete och gemensam personal. Det var några frågor som diskuterades när forskare på Högskolan i Gävle mötte huvudmän inom skolområdet med syfte att samarbeta mer kring praktiknära forskning som gynnar skolutvecklingen.
-
Utbildningsminister Anna Ekström besökte ULF-projekt om praktiknära forskning i skolan
Utbildningsminister Anna Ekström besökte i tisdags två ULF-projekt om praktiknära forskning i skolan – ”Språkdidaktisk samverkan” samt ”AI och digital matematik”.
– Jag ville se den praktiknära forskningen som växer fram och prata med lärare och elever för att se hur det fungerar ute på skolorna. Det är bra att också lärare får formulera forskningsfrågor, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). -
AIMday ULF andra gången gillt
Med skolans och förskolans verksamhetsspecifika frågor för ögonen samlades forskare, lärare, rektorer och utvecklingsledare för att slå samman sina olika perspektiv. AIMday ULF är nu en återkommande mötesplats inom Uppsala-noden.
-
DEBATT: Hög tid att ge skolhuvudmän och lärarutbildningar rimliga förutsättningar att stärka utveckling, lärande och forskning
En förutsättning för att svensk skola ska uppnå hög kvalitet är att både lärare och forskare är väl förankrade i en gemensam kunskapsbas som är grundad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det anser företrädare för regeringsuppdraget ULF-avtal, som arbetar för att få till långsiktigt hållbara samverkansmodeller mellan lärosäten, huvudmän och skolor. -
Konstruktivt ULF-seminarium i Almedalen
Dagens ULF-seminarium i Almedalen öppnade för ett konstruktivt samtal om formerna för en hållbar samverkan mellan skola och akademi. Det nödvändiga i en sådan samverkan var samtliga deltagare överens om - frågan tycks snarare vara hur den skulle kunna organiseras, finansieras och knytas till andra parallella initiativ.
-
Pressmeddelande: Hur stärks skolans vetenskapliga grund och läraryrkets attraktivitet? – ULF i Almedalen 2019
Under Almedalsveckan i Visby arrangerar ULF-avtal ett seminarium om betydelsen av samarbete kring praktiknära forskning i skolan. Seminariet heter ”Sverige som kunskapsnation. Hur stärks skolans vetenskapliga grund och läraryrkets attraktivitet?” och äger rum tisdagen den 2 juli kl 09:30 – 10:30.