Premiär för AIMday ULF: Frågan är svaret!
2018-11-30

Så var den första upplagan av AIMday Utveckling Lärande Forskning ett faktum. Forskare och skolhuvudmän från hela Uppsala-noden satte sig till bords för att tillsammans belysa skolans frågor ur olika vetenskapliga perspektiv. Därmed riggades en pilotversion av den mötesplats för formulering av forskningsfrågor som är ett av fundamenten i försöksverksamheten ULF.
- Med AIMday ULFvill vi ge skolan möjlighet att förädla verksamhetsnära frågor tillsammans med forskare. Den här gången prövar vi ”modellen” AIMday, för att sedan kunna vidareutveckla den så att den tjänar de behov vi har inom försöksverksamheten. Förhoppningen är att alla lärosäten och huvudmän ska arbeta fram frågeställningar till AIMday 2019, som i sin tur kan leda till ett antal skarpa forskningsprojekt, säger Anna Brunner Cederlund, ULF-koordinator på Uppsala universitet.
Bland de frågor som nu behandlades fanns Huddinge kommuns ”Vad är ett effektivt språkutvecklande arbete i olika utbildningskontexter - från förskola till lärarutbildning?” Den engagerade en grupp på fyra forskare, de flesta med en expertis något utanför området, men med många beröringspunkter. En av dem var Arnold Pears, professor i teknikvetenskapens lärande på KTH.

lärande på KTH.
- På sätt och vis jobbar jag med språk – dataspråket har ju också en struktur och en logik. I min forskning om hur studenter lär in programmering funderar jag ofta över likheterna – hur vi skulle kunna dra nytta av den lingvistiska forskningen. Dessutom fick jag själv lära mig svenska i vuxen ålder och har tvåspråkiga barn; de går i en skola där 60 olika språk talas på skolgården varje dag.
Huddinge kommun delar sin frågeställning med skolhuvudmän i hela landet. Forskning visar att ett gott språk- och kunskapsutvecklande arbete i skolan inte bara gynnar alla elever, utan är helt nödvändigt för flerspråkiga - de som finns i stort sett i alla klassrum. Som vetenskaplig fråga betraktad behöver den plockas isär och vässas till under förstoringsglasen från mer än ett forskningsfält.
- Även om det i vår grupp fanns få forskare med exakt rätt inriktning var det givande att få dela erfarenheter med personer som hade nya referensramar till frågeområdet. Vi fick en del inspel om olika forsknings- och utvecklingsprojekt som vi säkert kan ha nytta av, säger Ann-Britt Sten Hodin, verksamhetschef för gymnasiet på Huddinge kommun.
AIMday ULF riktar ljuset mot flera av de utmaningar som en hållbar samverkan kring praktiknära skolforskning för med sig. Akademins språk möter skolans, praktikens frågor måste hitta fram till rätt forskare. Organisationer med olika kulturer, tempo och incitament ska flätas samman.
- Det gäller att hitta gemensamma nyttoområden. Forskningen ska vara användbar för läraren, och tillräckligt intressant för forskaren. Många forskare drivs av publiceringsångest och tyvärr anses praktiknära forskning inte alltid vara tillräckligt fin och teoretisk. Det gäller att ta abstraktionssteget, att komma bortom tips och tricks i klassrummet. Om vi tillsammans kan hitta bra och relevanta frågor kan forskningen bidra till att lösa skolans problem mer systematiskt. Och jag tror absolut att det går, avslutar Arnold Pears.
Om AIMday Utveckling Lärande Forskning
AIMday Utveckling Lärande Forskning är ett mötesformat där representanter från skolan och förskolan kan diskutera sina verksamhetsspecifika frågor med forskare. Frågorna belyses från olika vetenskapliga perspektiv, och kan utvecklas till språngbrädor för fortsatt samverkan mellan skolhuvudman och akademi. AIMday ULF är en version av det etablerade mötesformatet AIMday särskilt utformad för att fungera som ett verktyg i försöksverksamheten ULF. Evenemanget ägde rum den 9 november på Blåsenhus, Uppsala universitet. Läs mer
Andrea Dahlkild
-
Ny utlysning av projektmedel för genomförande av ULF-projekt på Göteborgs universitet
Den 24 oktober öppnade den andra utlysningen av forskningsmedel för genomförande av ULF-projekt. Utlysningen sker inom ramen för den överenskommelse om samverkan kring praktiknära skolforskning som Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen har ingått. Nytt är också att Göteborgs universitet tecknat avtal med tre fristående skolhuvudmän.
-
Skolans intressenter samlade vid ritbordet: Hur ska framtidens ULF-avtal se ut?
Alla var där när SUHF bjöd in till rundabordssamtal om formerna för ett permanent ULF-avtal; fackförbund, lärosäten, myndigheter, huvudmannaorganisationer och forskningsfinansiärer. Halvvägs in i försöksverksamheten börjar avgörande frågor om finansiering och organisation att pocka på. Hur skapar vi bästa möjliga förutsättningar för långsiktig samverkan mellan lärosäten och skolhuvudmän? Krävs en regional struktur, och hur skulle den i så fall kunna se ut?
-
Forskare mötte skolhuvudmän för att tillsammans lösa skolans utmaningar
Digitalisering, trygghetsarbete och gemensam personal. Det var några frågor som diskuterades när forskare på Högskolan i Gävle mötte huvudmän inom skolområdet med syfte att samarbeta mer kring praktiknära forskning som gynnar skolutvecklingen.
-
Utbildningsminister Anna Ekström besökte ULF-projekt om praktiknära forskning i skolan
Utbildningsminister Anna Ekström besökte i tisdags två ULF-projekt om praktiknära forskning i skolan – ”Språkdidaktisk samverkan” samt ”AI och digital matematik”.
– Jag ville se den praktiknära forskningen som växer fram och prata med lärare och elever för att se hur det fungerar ute på skolorna. Det är bra att också lärare får formulera forskningsfrågor, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). -
AIMday ULF andra gången gillt
Med skolans och förskolans verksamhetsspecifika frågor för ögonen samlades forskare, lärare, rektorer och utvecklingsledare för att slå samman sina olika perspektiv. AIMday ULF är nu en återkommande mötesplats inom Uppsala-noden.
Vi bjuder på några bilder från evenemanget som ägde rum på Blåsenhus, Uppsala universitet. Mer information om AIMday ULF finns här! -
DEBATT: Hög tid att ge skolhuvudmän och lärarutbildningar rimliga förutsättningar att stärka utveckling, lärande och forskning
En förutsättning för att svensk skola ska uppnå hög kvalitet är att både lärare och forskare är väl förankrade i en gemensam kunskapsbas som är grundad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det anser företrädare för regeringsuppdraget ULF-avtal, som arbetar för att få till långsiktigt hållbara samverkansmodeller mellan lärosäten, huvudmän och skolor. -
Konstruktivt ULF-seminarium i Almedalen
Dagens ULF-seminarium i Almedalen öppnade för ett konstruktivt samtal om formerna för en hållbar samverkan mellan skola och akademi. Det nödvändiga i en sådan samverkan var samtliga deltagare överens om - frågan tycks snarare vara hur den skulle kunna organiseras, finansieras och knytas till andra parallella initiativ.
-
Pressmeddelande: Hur stärks skolans vetenskapliga grund och läraryrkets attraktivitet? – ULF i Almedalen 2019
Under Almedalsveckan i Visby arrangerar ULF-avtal ett seminarium om betydelsen av samarbete kring praktiknära forskning i skolan. Seminariet heter ”Sverige som kunskapsnation. Hur stärks skolans vetenskapliga grund och läraryrkets attraktivitet?” och äger rum tisdagen den 2 juli kl 09:30 – 10:30.
-
Första ULF-avtalet med en friskola tecknat
NTI-gymnasiet blir den första friskolan att signera ett ULF-avtal. Avtalet, som tecknas med Uppsala universitet, ska ge verksamheten en stabilare vetenskaplig grund - bland annat genom forskningsinriktade lärteam.
-
Nedräkning till Almedalen!
Årets ULF-seminarium i Almedalen kommer att kasta ljus över knäckfrågorna i den försöksverksamhet som nu är inne på sitt tredje år. Hur garanterar vi övergången till reguljär verksamhet? Hur kan en framtida finansiering se ut? Krävs en regional struktur, och hur kan den i så fall utformas?
Ytterst handlar seminariet om hur skolhuvudmän och lärosäten med gemensamma krafter kan stärka Sverige som kunskapsnation och öka läraryrkets attraktivitet - genom att samverka kring forskning som sätter professionens frågor i fokus. -
På Sveriges Skolchefers konferens: "Forskning gör lärarna starka"
ULF-avtal och forskningsmiljöer hos huvudmannen stod på agendan när Sveriges Skolchefsförening samlades för sin årliga konferens. Samtalet kom att kretsa kring forskningens plats i en professionsstyrd skola, där läraren äger sin egen kunskapsproduktion.
-
Piteå kommun får tre miljoner till skolforskning
Piteå kommun satsar på forskning i skolan baserat på lärares praktik. Nu formaliseras samarbetet med Umeå universitet genom ett ULF-avtal mellan parterna. Det innebär 3 miljoner kronor i riktade medel från Umeå universitet till Piteå kommun under en treårsperiod.
-
Ny enkätstudie: Förutsättningar för en skola på vetenskaplig grund saknas
Det saknas idag viktiga förutsättningar för en skola på vetenskaplig grund i Sverige. Det visar en enkätstudie som fyra forskare vid Karlstads universitet genomfört bland 2 200 lärare i grundskolan och på gymnasiet.
-
Uppsala-noden slöt upp i Malmö
Malmö universitet stod värd för den andra upplagan av ULF Bazar, Uppsala-nodens forum för erfarenhetsutbyte. Utöver inspel från lärosäten och huvudmän, där dörrar ställdes på glänt mot lokala delar av försöksverksamheten, diskuterades några centrala frågor och dilemman:
-
Åtta projekt får medel för praktiknära skolforskning på Göteborgs universitet
Den 28 mars beslutade rektor för Göteborgs universitet vilka projekt som blir de första forskningsprojekten inom regeringsuppdraget ULF om samarbete kring praktiknära forskning i skolan. -
Årets rapport är inlämnad till regeringen
-
Kan vårdens erfarenheter bli skolans språngbräda?
Vårdens resa mot en reguljär samverkan mellan akademi och praktisk verksamhet, är en given förbild för skolans dito. Flera av de samverkansmodeller för lärarprogrammen som nu ligger på ritbordet är sedan länge realiteter i Göteborgs universitets utbildningar för sjuksköterskor på grund- och avancerad nivå.
– Genom det vi kallar verksamhetsintegrerat lärande får våra studenter en evidensbaserad utbildning i jämna steg med vårdens utveckling, säger Helle Wijk, viceprefekt för samverkan vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. -
Givande kunskapsutbyte på ULF Bazar
Vilka förutsättningar krävs för att utveckla forskningsmiljöer i praktiken? Hur engagerar vi kommuner som inte har egna resurser för att integrera forskningskompetens i skolans utvecklingsarbete? Regeringsuppdraget ULF öppnar för ett mästerskap i problemlösning. Vid premiären för ULF Bazar, Uppsala-nodens forum för erfarenhetsutbyte, genomlystes en försöksverksamhet som fortfarande är i sin linda.
-
Premiär för AIMday ULF: Frågan är svaret!
Ann-Britt Sten Hodin, verksamhetschef för gymnasiet och Kerstin Zirath, utvecklingsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen, Huddinge kommun. Så var den första upplagan av AIMday Utveckling Lärande Forskning ett faktum. Forskare och skolhuvudmän från hela Uppsala-noden satte sig till bords för att tillsammans belysa skolans frågor ur olika vetenskapliga perspektiv. Därmed riggades en pilotversion av den mötesplats för formulering av forskningsfrågor som är ett av fundamenten i försöksverksamheten ULF.
-
Över 100 forskningsskisser i första utlysningen av ULF-medel på Göteborgs universitet
Över 100 skisser kom in till den första utlysningen av projektmedel inom ULF-avtalet. Skisserna kommer både från flera av de kommuner som deltar i samarbetet och från Göteborgs universitet.
–Vi är jätteglada över det stora intresset och att det var så stor spridning, men nu behöver vi revidera tidsplanen så att bedömningskommittén hinner göra ett bra arbete, säger Magdalena Taube, projektledare för ULF-avtal på Göteborgs universitet. -
Stort intresse för ULF i Norr- och Västerbotten
Det finns ett stort intresse bland kommunerna i Norr- och Västerbotten att delta i försöksverksamheten ULF. Hittills har fem intresseanmälningar inkommit till Umeå universitet, som även leder en av de fyra noderna.
-
Disputerade lärare - en outnyttjad resurs i skolan?
Brobyggare mellan akademin och skolväsendet. Hängivna lärare med forskarkompetens. Det är ingen slump att skolans lektorer och övriga lärare med forskarutbildning har en alldeles särskild roll i regeringsuppdraget ULF.
-
Forskare vid KAU i DN Debatt: "Reformer verkningslösa om lärare inte får tid att planera"
Fyra forskare vid Karlstads universitet skriver i DN Debatt 14/7 att planering av lektioner och kollegialt samarbete mellan lärare är nyckeln till att påverka och förändra skolan, eftersom det är här undervisningen produceras. Om vi vill att fler elever ska kunna mer och bättre, om vi vill stärka faktakunskaper och kritiskt tänkande, så sker det genom lektionerna. Men en färsk undersökning visar att få lärare har rätt möjligheter.
Läs hela debattartikeln -
Välbesökt ULF-seminarium i Almedalen
Den 2 juli genomfördes ett fullsatt seminarium om praktiknära forskning som medel för en attraktiv skola på vetenskaplig grund. Representanter från bland annat akademin, SKL och Lärarförbundet samlades för att diskutera flera av de nyckelfrågor som står i centrum för försöksverksamheten.
-
ULF-avtal mellan Göteborgs universitet och Göteborgsregionen
Nu har Göteborgs universitet och de kommunala skolhuvudmännen i Göteborgsregionen kommit överens om hur ett ULF-avtal ska se ut. Genom överenskommelsen tas nu det första steget mot att bygga ett hållbart samarbete kring praktiknära forskning i skolan.
-
Uppsala universitet och Uppsala kommun har tecknat Sveriges första ULF-avtal
Uppsala universitet och Uppsala kommun har nu satt bläck på det första av en rad ULF-avtal som kommer att tecknas mellan lärosäten och kommuner i hela landet. En bärande del i överenskommelsen är etableringen av gemensamma forskningsmiljöer, där disputerade lärare och skolledare ges förutsättningar att forska inom ramen för sina tjänster.
-
ULF i Almedalen
ULF får en egen programpunkt på årets Almedalsvecka. Ett seminarium om praktiknära forskning som medel för en attraktiv skola på vetenskaplig grund kommer att arrangeras under försöksverksamhetens flagg.